Solen sätter sig över Visby, Gotland. Fotografi: Casper van Battum

Den Svenska Demokratifestivalen

////
4 mins read

av Erik Carlqvist

ALMEDALSVECKAN I VISBY är en tillställning utöver det vanliga. Ledande svenska aktörer inom politik, näringsliv, forskning och civilsamhälle samlas i den medeltida staden på Gotland för att diskutera, debattera, och övertyga lyssnare om sina hjärtefrågor. Visby förvandlas under en vecka till en debatt- och kunskapscentral, och gatorna fullkomligt bubblar av idéer. Personligen tycker jag att denna atmosfär är magisk. Mitt i det hela slås jag också av hur unik Almedalsveckan är i världen och att vi aldrig får ta en tillställning som denna för given.

Säkerhetspådraget under Almedalsveckan är – till ingens förvåning – påtagligt, eftersom hotbilden mot Sverige och svenska intressen har ökat de senaste åren. Bortom direkta hot på plats ser vi idag också ett generellt ökat hot mot demokratin och demokratiska ideal i världen. Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina, religiös extremism, desinformationskampanjer, och Kinas allt starkare position globalt är bara några exempel. Ett evenemang som Almedalsveckan, där en mångfald av röster tillåts höras på åtminstone relativt lika villkor, blir därför något väldigt speciellt när man sätter det i en större kontext.

Jag besökte Almedalsveckan 2024 i egenskap av att vara aktiv medlem i Utrikespolitiska Föreningen i Uppsala (UF Uppsala). UF Uppsala är den största av totalt nio utrikespolitiska föreningar vid de svenska lärosätena vars paraplyorganisation går under namnet Utrikespolitiska Förbundet Sverige (UFS). Medlemmar i dessa lokalföreningar är per automatik också medlemmar i UFS, som arbetar för att sprida kunskap och främja debatt om internationella frågor utifrån många olika perspektiv och åsikter. Förbundet, precis som lokalföreningarna, är partipolitiskt och religiöst obundet. Det obundna, fria och demokratiska samtalet är ett ideal som flödar likväl genom Almedalsveckan som genom UFS och dess verksamheter, lokalt som nationellt.

Jag passade på att ställa några frågor om UFS och om förbundets verksamhet på Almedalsveckan till Agnes Manninen, förbundsordförande för året som gått, och William Grote, kommunikatör under den gångna året samt inkommande vice ordförande för nästa, som båda varit bärande för UFS verksamhet i Almedalen 2024.

Varför tycker ni att det är viktigt att UFS närvarar på Almedalsveckan?

Agnes Manninen: “Först och främst är det viktigt att vi på så sätt ger våra medlemmar möjlighet att besöka Almedalen. Att åka till Almedalen som privatperson är ofta väldigt dyrt, särskilt boendet. Vi har kunnat erbjuda våra medlemmar sovplatser för bara 200 kr per person för hela veckan, vilket är fantastiskt. Det möjliggör att fler unga kan följa med, vilket är extra viktigt då ungdomsrörelsen tyvärr minskar i närvaro i Almedalen. Vi ska vara stolta att vi är ett av de ungdomsförbund som skickar störst delegation till evenemanget. För det andra är det viktigt eftersom det är en bra möjlighet att knyta kontakter för framtida spännande samarbeten.”

William Grote: “Utöver detta är det också viktigt att UFS som förbund ser till att skapa forum för utrikespolitiska frågor. Ett bättre forum än Almedalen är svårt att hitta.”

Berätta om de seminarier UFS arrangerade i år. Är ni nöjda med hur de gick?

Agnes Manninen: “UFS var medarrangörer på ett seminarium och moderator på ett annat. Vi arrangerade en ungdomspartipolitisk debatt med Folk och Försvar. Det är tradition att vi arrangerar något med Folk och Försvar varje Almedalsvecka, och det var kul att kunna göra det i år igen. Det var enligt mig en väldigt lyckad och spännande debatt. UFS ingick också som moderator i ett seminarium som UNICEF höll om barn i krig och kris med fokus på Ukraina, Palestina och Sudan. Även det var mycket intressant och enligt mig väldigt lyckat.”

William Grote: På det hela taget är jag väldigt nöjd med seminarierna. Det var hög uppslutning av åskådare samt intressanta frågor som ställdes till panelerna.”

Hur ser er framtidsvision för UFS ut?

William Grote: “Jag vill att UFS ska jobba mer som en stödjande funktion åt lokalföreningarna. Det är via lokalföreningarna som forumet för politisk debatt tar form och det är upp till UFS att bistå på de sätt vi kan. Min vision för UFS innebär också att synliggöra förbundet mer. Det är inte ovanligt att frågor ställs om hur förbundet fungerar och vad vi gör. Detta vill jag försöka ändra på.”

Agnes Manninen: “Jag tycker det är viktigt att UFS fortsätter prioritera finansiering av vår närvaro i Almedalen och fortsätter stödja lokalföreningarna som gör ett toppenjobb i att arrangera politiska samtal för sina medlemmar. Jag hoppas att UFS fortsätter att växa och att fler vågar engagera sig på både lokal och nationell nivå. Jag hoppas också att vi fortsätter ha en stark närvaro under andra politiska forum såsom Folk och Försvars Rikskonferens. I maj valde årsmötet ett nytt förbundspresidium och jag är så nöjd med hur bra det blev. Vilka toppen människor som nu ska leda förbundet det kommande året! Jag tror verkligen att det kommer bli ett otroligt bra verksamhetsår.”

UFS visar genom dessa två representanter ett starkt engagemang för att göra Almedalsveckan mer tillgänglig för sina medlemmar. Båda betonar också vikten av lokalföreningarnas verksamhet och uppmanar till fortsatt engagemang på både lokal och nationell nivå. Jag delar bilden av lyckade seminarier och med tanke på de flera fruktansvärda krig som just nu rasar i världen samt den allmänna upprustningen som inleddes i Sverige och Europa efter Rysslands invasion av Ukraina så var båda årets evenemang högaktuella.

Min personliga övertygelse är att ett evenemang som Almedalen, och andra demokratiska mötesplatser, är centrala för att vi som samhälle ska kunna motverka polarisering och intolerans i en orolig värld. Men också för att sprida kunskap från experter och röster från många olika infallsvinklar. Sammantaget kan allt detta ge oss bättre förutsättningar att kunna ta oss an våra största utmaningar. I en värld där röster från olika håll försöker tysta eller driva på radikalism måste vi slå vakt om de demokratiska principerna och värna det demokratiska samtalet. UFS och alla lokalföreningarna spelar en roll i detta. Och det är något att vara stolt över.

Previous Story

Delaying Peace: The Palestinian Case