Av Nike Radhe
Precis innan pandemin knackade på dörren gick jag på terminssittning på en av Uppsalas studentnationer. Utöver att vara den sista stora festligheten innan den nu pågående eran av social distansering och munskydd inleddes, var det även något annat som gjorde den här gasquen speciell: nästan alla åt vegetariskt. Den som varit på gasque vet att innan sittningen äger rum ombeds en meddela om en önskar någon form av specialkost såsom glutenfritt, laktosfritt eller vegetariskt. Denna gång hade dock standardalternativet, som vanligtvis innehåller någon form av kött, bytts ut till vegetariskt mat. Den som prompt ville ha kött på menyn var nu istället tvungen att aktivt fylla i det. Vi människor är i vissa avseenden simpla varelser. En sån enkel sak som att kräva ett extra klick i ett formulär ledde till att en majoritet valde att avstå kötträtten. Detta är ett exempel på “nudging”, ett policyverktyg vars ändamål är att göra det enklare för människor att bete sig på ett sätt och göra val som främjar dem själva och/eller samhället i stort.
Att människor världen över måste minska sin köttkonsumtion för att uppnå hållbara konsumtionsnivåer är ingen nyhet. Enligt en studie från 2018 publicerad i Nature är ett minimikrav för att nå ner till en miljömässigt hållbar konsumtion att vi reducerar köttintaget till max 300 gram per vecka och person. Även om de flesta är väl medvetna om att det är bättre för både miljön och hälsan att äta växtbaserad kost så är merparten av oss fortfarande köttätare. Att ge människor en knuff i rätt riktning kan vara ett effektivt sätt att få folk att äta mer vegetariskt. Nudging tar nämligen hänsyn till att vi människor inte alltid är experter på att ta de mest rationella och hållbara besluten, särskilt när det gäller handlingar vars konsekvenser inte påverkar oss direkt här och nu.
Det finns många exempel från andra länder där nudging har använts för att påverka människors beteende. I Danmark minskades nedskräpningen på Köpenhamns gator med 46 procent till följd av att gröna fotspår målades på gatan vilka ledde till sopkorgar. Det brittiska skatteverket fick flera att betala skatt genom att i betalningspåminnelsen formulera att merparten som bor i samma område redan har betalat skatt och i Tyskland testade ett elbolag att göra grön el till standard vid tecknande av nytt elavtal, vilket ledde till att tio gånger fler valde den gröna elen jämfört med när de aktivt behövde ta beslutet. Återigen, vi är simpla varelser.
Hur kan vi då använda nudging för att göra det enklare för dig och mig att ha vegofärs i vår bolognese istället för köttfärs? En del görs redan. I min lokala matbutik får en bonuspoäng när en väljer vissa vegetariska alternativ och somliga restauranger och cafeterior väljer att presentera vegetariska maträtter överst på menyn som ett huvudalternativ. Även om detta är små steg i rätt riktning behöver mer radikala förändringar göras för att vi ska komma ner till max-snittet på 300 gram i veckan. Istället för en vegetarisk måndag, som många svenska skolor har anammat, borde vegetarisk mat vara standardalternativet varje dag – låt de elever som ovillkorligen vill äta kött istället få nöja sig med en “animalisk måndag”. Och istället för de typiska små och anspråkslösa vegetariska kyl- och frysdiskar i matbutikerna, vilka kräver en detektivs förmågor för att hitta, låt dem ta mer plats och gör dem mer lättillgängliga för konsumenterna, låt oss behöva leta efter köttet istället.
Vi vet att vi behöver minska köttkonsumtionen och äta mer växtbaserat för en hållbar framtid. Vi vet också att vi genom nudging kan påverka människors beteenden till att göra mer miljövänliga val. Genom att göra vegetarisk kost till standardalternativet – det lätta valet och den nya normen – kommer fler människor hoppa på tåget mot en grönare framtid.
Av Nike Radhe
Illustration: Mali Maeder