Jean Luc Mélenchon talar till en folkmassa. Fotografi: Tiraden via Wikimedia Commons
/

Mélenchon splittrar franska vänstern

Det franska valet har varit och förväntas bli fullt av överraskningar.

– Efter Trump och Brexit vågar jag inte säga någonting om vem som kommer vinna valet, jag vet bara att det inte kommer bli vackert, säger Martin som arbetar som sjuksköterska och planerar att rösta på Benoît Hamon från Parti Socialiste (PS).

Det franska valet har varit och förväntas bli fullt av överraskningar. Nationalisten Marine Le Pen, Front National, kammar hem rekordhöga opinionssiffror. François Fillon, från konservativa Les Rébublicains, är anklagad för att ha förskingrat skattepengar (#Penelopegate). Bankmannen och före detta finansministern Emmanuel Macron, har lämnat Parti Socialiste och säger sig vara ”varken höger eller vänster”. Samtidigt hoppas Benoît Hamon från Parti Socialiste få stöd från den fristående vänster-kandidaten Jean-Luc Mélenchon och har “bjudit över honom på kaffe” – men Mélenchon är minst sagt ovillig att överge sin kandidatur.

Det franska vänsterblocket är splittrat. Nuvarande president Francois Hollande (PS) går till historien som Frankrikes mest hatade president. Med ett opinionsstöd nere på fyra procent ställer han inte upp i vårens presidentvalskampanj och istället valde socialdemokraterna Benoît Hamon till partiets kandidat, vilket innebär en förflyttning åt vänster. Många hävdar att det var ett svar på republikanernas val av Fillon – “Frankrikes Thatcher” och mer konservativ är Sarkozy. Men enligt opinionsundersökningarna har Hamon ingen chans att ta sig till den andra valomgången, därför söker han sig nu vänster ut till Jean-Luc Mélenchon. Enligt senaste opinionsmätningen skulle de tillsammans kunna slå Fillon (20%) och utgöra ett riktigt hot mot Macron (25%) och Le Pen (27%) i första valomgången med sina 10 respektive 14 procent.

Men Mélenchons säger bestämt ifrån. Efter 30 aktiva år lämnade han Parti Socialiste 2008 och har sedan dess uttryckt ett starkt förakt mot partiet. Inför presidentvalet kampanjar han med sin nystartade rörelse Les Insoumies, de okuvade. Efter Hollandes nederlag som president drar Mélenchon nytta av en stor skara besvikna socialdemokrater och i sin anti-etablissemangskampanj propagerar han för att skriva om konstitutionen; en sjätte republik som är mer transparent och med minskad presidentmakt. Han vill också införa helt gratis sjukvård, höjd minimilön, en kilometerskatt som främjar lokal produktion, sänkt pensionsålder och förkortad arbetsvecka från 35 till 32 timmar. På det utrikespolitiska planet vill han lämna Nato, gå ur de frihandelsavtal som EU tecknat, och om det inte är möjligt, folkomrösta om EU-medlemskapet. Han anklagas ofta för att vara Rysslandvän, vilket han själv avfärdar som pragmatism.

Trots avgrundsdjupa ideologiska skillnader, påminner Mélenchon om Donald Trump i sin relation till media. “Jag loggar inte in direkt, för då vet jag att jag inte kan sluta.” sa han angående sitt twitterkonto i en intervju med Mouv Radio och beskriver sina tweets som pistolskott. Han säger sig vara väldigt intresserad av teknologisk utveckling, vilket man kan ana i hans beslut att hålla ett “dubbelt” kampanjmöte i Paris och Lyon samtidigt med hjälp av ett projicerat hologram. Dessutom påstod han även i samma intervju att det var han som “uppfann Facebooks nyhetsflöde”. Mélenchon är anti-”presidentmonarkin”, anti-media, anti-Parti Socialiste och anti allt som han inte själv kan bestämma över. Han är något egensinnig, vilket gör honom både hatad och älskad.

Allt tyder på att Mélenchon inte kommer att överge sin presidentkandidatur och än mindre ställa sig bakom Benoît Hamon och Parti Socialiste. Lika mycket som konkreta åsiktsfrågor står i vägen för ett samarbete, där inställningen till EU är avgörande, är Mélenchons politiska bakgrund och stora ego ett hinder. För att Mélenchon, med sin långa politiska karriär, ska underordna sig Hamon, som är både yngre och mindre erfaren, krävs det nog mer är att samtala över en kaffe. Så länge de båda vänsterkandidaterna inte kommer överens ser Frankrike ut att stå inför en förflyttning åt höger, frågan är bara hur lång.

Fakta Franska Presidentvalet:
23 April röstar folket i en första omgång. De två kandidater som får flest röster går vidare till en andra valomgång, 9 Maj.

Opinionssiffror inför första valomgången:
Jean-Luc Mélenchon [Självständig vänster]: 10%
Benoît Hamon [Parti Socialiste]: 14%
Emmanuel Macron [Självständig center]: 25%
François Fillon [Les Républicains]: 20%
Marine Le Pen [Front National]: 27%

Andra valomgången
1. Hypotes Le Pen vs. Fillon:
François Fillon: 55%
Marine Le Pen: 45%
2. Hypotes Le Pen vs. Macron:
Emmanuel Macron: 58%
Marine Le Pen: 42%