Cannabis i en glasburk på ett skrivbord. Fotografi: Yash Lucid via Pexels
/

Friheten Att Välja

Under tre månader reser jag runt i Florida för att följa det amerikanska presidentvalet.

Under tre månader reser jag runt i Florida för att följa det amerikanska presidentvalet. Florida är en vågmästarstat, en stat av stor betydelse för valet. På min resa har jag mött alla slags människor, blivit hembjuden på thanksgiving och fått höra historier som både värmer och skär i hjärtat. Jag har märkt att frihet att välja tar stor plats och påverkar många aspekter av samhällets funktioner. Det är heller inte bara presidentvalet som är omdiskuterat, utan även omröstningen om legalisering av medicinsk marijuana i delstaten Florida.

Det är en varm morgon i slutet av september i Florida, solskensstaten som den också kallas. Kvällen innan har jag checkat in på en resort på Anna Maria Island, som är en vacker ö belägen i södra Florida. På morgonen äter vi frukost utomhus i skuggan, men blir snabbt inbjudna att sitta tillsammans med ett par gedigna amerikaner. Runt bordet sitter jag och mitt resesällskap med fem lokala Floridabor som precis nått pensionsåldern. Vi underhålls av pensionären Chuck som delar med sig av historier från sin tid som brevbärare. Han har tunt grått hår och blek hy. Hans fru tjatar på honom att han borde tillbringa tid i solen så att hans eksem försvinner, men han vägrar. Chuck vill inte sluta prata om sin tid som brevbärare, som är en stor pusselbit i den han är idag: en tid som han ser tillbaka på med stor glädje. Han berättar om hur han cyklade samma runda i över 20 år och lärde känna sina grannar. Det var inte ovanligt att han blev inbjuden på en kopp kaffe hos grannarna. Han har bott i samma kvarter i 40 år med sin fru och under tiden som brevbärare var han lycklig. Tills den dagen han fick Parkinsons sjukdom. Efter det kunde han inte fortsätta sitt arbete som brevbärare. När han berättar detta blir hans ögon sorgsna och hans fru tar tag i hans hand. Men Chuck försöker se livet från den ljusa sidan och säger skämtsamt ”Kanske kan jag köpa marijuana lagligt snart!” och alla faller i skratt.

Chuck syftar på omröstningen som kommer ske i november 2016; delstaten Florida ska folkomrösta om läkare ska kunna skriva ut marijuana för medicinskt bruk. Det är idag lagligt i 25 delstater och det krävs att 60 procent av medborgarna röstar ja för att det ska gå igenom i Florida. Detta är andra gången som det röstas om legalisering av marijuana, men många tror att ja-sidan kommer att vinna denna gång då staten redan har legaliserat Cannabidiol, som är en verksam substans i marijuana. Förra gången förlorade ja-sidan med två procentenheter, men sedan dess har mycket hänt. Flera videor som visar hur människor med Parkinsons sjukdom har hjälps av att röka marijuana har fått stor spridning på sociala medier. En Youtube-video med snart 700 000 visningar visar en Parkinsonsdrabbad man vid namn Ian Frizzell som vill visa hur marijuana tar bort hans besvär. I videon berättar han att marijuana inte bara tar bort skakningar, utan även hans dystoni: ett tillstånd där nervsystemet skapar ofrivilliga ihållande muskelsammandragningar som kan vara smärtsamma. Marijuana får även hans käkmuskler att slappna av så att hans tal flyter på. Ian Frizzell har över 2000 prenumeranter på sin Youtube-kanal där han pratar om sin sjukdom och marijuana. Många av hans följare tror att marijuana bara är olagligt för att regeringen upplever marijuanamarknaden som svårreglerad.

Även runt vårt bord börjar det diskuteras huruvida marijuana borde bli lagligt eller inte. En militärfru vid namn Lynn talar om ”den amerikanska friheten” och hur stolt hon är över att leva i ett land som kan erbjuda valfrihet. Hennes man dog i tjänstgöring utomlands och hon pratar om hur han kämpade för varje medborgares frihet. Legalisering av marijuana är en del av den friheten, enligt Lynn. Andra runt bordet, som Chuck till exempel, är för legalisering av marijuana av personliga skäl. Hans fru förklarar att de tabletter Chuck äter nu ger honom irriterande eksem. Efter ett tag blir diskussionen lite djupare.

Omröstningen i november handlar inte bara om legalisering av marijuana, den handlar om valfrihet. Lynn använder inte själv marijuana, men anser att människor som vill göra det ska ha den möjligheten. Hon börjar även diskutera valdeltagande och att hon inte alls tycker att det är viktigt att människor går och röstar. För även när det gäller röstning bör folk få göra som de vill. Jag berättar om Sveriges höga valdeltagande och undrar hur de ser på USA:s relativt låga nivåer. När Barack Obama valdes till president hamnade valdeltagandet på 61,4 procent och det var det högst uppmätta valdeltagandet sedan 1968, då Richard Nixon röstades fram. Många som väljer att inte gå och rösta i presidentvalet eller folkomröstning om marijuana säger att de “inte vill vara en del av cirkusen”. Detta hindrar dem dock inte från att ha en stark åsikt som de gärna yttrar i bubbelpoolen. För du hör åsikter om presidentval och frågor som marijuana överallt. Alla har en åsikt. Men det verkar inte lika viktigt att göra den hörd i valbåset.

Jag har snart spenderat 90 dagar i USA – frihetens land. Omröstningen om delstaten Florida kommer att göra medicinsk marijuana lagligt är i skrivande stund inte avgjort och det kommer att bli intressant att se hur många människor som engagerar sig i omröstningen. Medan jag skriver de här sista orden skriker mannen på radion “medicinsk marijuana har ingen politisk färg!” och det kan nog vara så. Frågan handlar mer om hur individen ser på sin egen frihet. Den amerikanska friheten är viktig här och kanske är den viktigare än att rösta.